Ana Krehula
Autor:
Ana Krehula

Voditeljica projekata

Rolling wave planning - za PM-a koji nije prorok

Ako ste ikada sudjelovali na SW projektu koji je trajao duže od 6 mjeseci i bio iole kompleksan, molim vas da pronađete njegov inicijalni projektni plan. Mislim na onaj koji je voditelj projekta pisao u trenutku 0, kada je to od njega tražio klijent ili čisto obaveza iz ugovora. Naravno, vaš voditelj projekta izradio ga je tada na osnovu informacija iz ponude, i informacija koje je uspio prikupiti povlačenjem za rukav svih kolega koji o datoj tematici nešto više znaju, pa je rupe popunio vlastitim iskustvom i nekom šprancom za projekte toga tipa. Vjerujem da je finalni rezultat prezentiran klijentu bio WBS od 1000 linija za svih 6 faza projekta rastegnutih na cijelu godinu dana.

Na kick-off sastanku su svi prihvatili plan i pohvalili PM-a kako se jako potrudio, i svjesno su zanemarili činjenicu da su se time obavezali iduće godine na datume 16.09.- 18.09. osigurati ključne korisnike za radionicu vezanu uz Fazu 5. Iako je suvisla reakcija na to „ko živ - ko mrtav“, nitko to na glas neće izgovoriti. Zapravo, PM je nepotrebno utrošio vrijeme, jer se među tih 1000 linija vjerojatno krije i 5-6 važnih kontrolnih točaka za koje zaista trebate koncentraciju klijenta da ih primijeti i prihvati, ali su izgubljene u hrpi detalja koje nitko ne može garantirati.

Šta se može napraviti bolje? Kao prvo, ne treba imati preveliki strah od nepoznanica koje nam donosi budućnost. Predvidjeti budućnost je nemoguće, bar ne dovoljno točno da bi na tom predviđanju zasnovali plan rada koji se ne mijenja. Zašto onda jednostavno ne zasnovati planiranje na principu da zaista ne znamo sve potrebno u trenutku kada započinjemo projekt?

Rolling wave planning je tehnika koja ide ruku pod ruku sa pristupom planiranju poznatom kao progresivna elaboracija, a jako dobro odgovara agilnom pristupu razvoja softverskih rješenja. Neki voditelji projekata su je koristili i davno prije nego što je sama agilna metodologija postala popularna i široko primijenjena, a danas ovakav način planiranja dolazi kao „must have“. Dapače, ovi principi su objašnjeni u PMBOK-u i često su tema pitanja na PMP ispitu.

Princip rolling wave planning-a je jednostavan i prirodan – bliže faze planiraju sa velikom točnošću, a dalje faze su u nacrtu i sadrže grublje kalkulacije raspleta događaja. U daljoj budućnosti trebamo postaviti rokove ili kontrolne točke koje su neizbježne i moraju biti postignute, kako bi projektni tim imao osjećaj za cilj koji je zaista bitan. Zadaci koji će se dešavati kao koraci postizanja tog cilja mogu biti točno definirani samo kada smo dovoljno blizu da znamo sve parametre.

Novije verzije PM alata dopuštaju planiranje u kojem voditelj projekta priznaje nesigurnost budućnosti. Terminski plan izrađen u Project Professionalu 2013 tehnikom rolling wave planninga sadrži detaljan plan prvih mjesec dana projekta, realno isplaniranu prvu fazu projekta, a i poznato je kada će početi radionice analize za drugu fazu. Što idemo dalje u budućnost, ona je neizvjesnija, ali prema dostupnim informacijama trajanje faza je procijenjeno i postavljeni su datumi za najvažnije isporuke. Project 2013 omogućava i slobodan unos teksta u polja koja prije nisu za to bila predviđena, pa tako PM može unositi rokove u formatu „tijekom svibnja“, što je na samom početku projekta i jedina točna informacija koju ima.

Da li se na ovaj način riskira nejasan obuhvat projekta i „scope creep“? Ne, ako se planira sa dozom zdravog razuma i ako su klijenti dovoljno uključeni u razvoj i proces planiranja. Bliže faze projekta imaju detaljno definirane zadatke i trajanje (PBI-jeve, sprinteve), a dalje imaju izrađene specifikacije, za još dalje su poznati glavni korisnički zahtjevi i planiraju se radionice analize. Zahtjevi se ne smiju bitnije mijenjati, samo se dublje i detaljnije definiraju, postaju jasni i uklanjaju se bilo kakve nepoznanice i rizici za izvedbu.

Ako vam ovakvo planiranje zvuči logično, probajte. Još bolje, upoznajte i svoje klijente sa svojim pristupom planiranju i držite ih uključenim u proces – bit će im puno jasnije vaše odluke i brže ćete pridobiti njihovo povjerenje.

Popularne teme
.NET ABAP ADFS Agile Always On Anemic Model Angular automatsko generiranje dokumnetacije Azure Backbone benchmark BI BI projekti blog Bootstrap building people business inteligence Business Intelligence Change Chrome CI CITCON Claims compile Continuous Delivery continuous deployment Continuous Integration CSR d3js data data visualization Data visualization alati DDD dekompozicija dependency injection development dinamička forma dinamički parametri dinamički query distribuirani razvoj dokumentacija Domain-Driven design DOP društvena odgovornost edge-based video analytics Eliminating waste enkapsulacija enterprise razvoj softvera ERP ETL Excel FIORI Frontend funkionalna dokumentacija game Geopackage GPKG GIS Git Groovy heat map HICCUPS Hichert HTML IBCS interoperability invision IoT IPSO izvještavanje java JavaFX Javascript Jazz Build Engine JBE Jenkins jquery jqueryui jsfiddle JVM Kaizen Kanban king KING ICT Kingovci Knockout kvaliteta lambde leadership Lean legacy code M language Management Maven Metodologija microservices Microsoft mobile Mobility mockups moć monday game NetWeaver network nodejs oblikovni obrasci OGC OKR open source optimizacija organizacija organizacijska struktura OutOfMemoryError outsourcing overengineering paginacija Performance performanse PERT PMI PMP; Agile; Project management; Scrum; KING ICT; razvoj; metodologija podatkovni skup poslovna analiza pouzdanost Power BI Power Map Power Pivot Power Query Power View pretraga proces procjena Product Owner programming proizvod Project manager projektni plan radar Rational Team Concert razvoj tima refaktoriranje Release resize responsive charts REST retrospektiva Rich-Domain model Roko Roić rolling wave planning RTC SAP scale scatterplot chart Scrum scrum team scrum tim service boundaries single responsibility principle Single Sign-On smart metering SoapUI social responsibility softver Software software prototyping Software Testing Club Spring Boot SQL standard sustav videonadzora svg swagger tdd Team team building team development Team Foundation Server tech tehnologije terminski plan Testing tim timesheet timovi Toggl.com touch transakcijski nadzor tražilica underengineering unit testing Uspjeh Visual Studio vodstvo vodstvo leadership moć društvena odgovornost DOP social responsibility CSR vođenje projekata WBS Web workshops Zagreb STC

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Najnovije novosti iz ICT svijeta