Luka Ferlež
Autor:
Luka Ferlež

Voditelj razvoja

Određivanje smjera

Svi mi volimo nešto novo, nešto sjajno što obećava da je brže, jednostavnije, jeftinije i bolje.

Prečesto se takva obećanja ne realiziraju i ostanemo u neobranom grožđu s našim odabirom tehnologije, alata ili procesa. Prirodno je ljudima, pogotovo developerima, da prčkaju po novim i zanimljivim stvarima, traže nove načine da si olakšaju svakodnevni rad. Danas nam internet-of-things omogućava da je sve što nam treba već izmišljeno, ne samo izmišljeno nego izmišljeno s različitim rješenjima istog problema. Takva situacija predstavlja pred organizaciju veliki izazov kako da pomiri ljudsku kreativnost i snalažljivost s upravljivim sustavom odabira i usvajanja tehnologija.

Današnji svijet agilnog razvoja koji zahtjeva veliku okretnost i mogućnost brze reakcije na zahtjeve korisnika ne trpi velike cikluse razrade i testiranja tehnologija svaki puta kada se pojavi neki zahtjev dok nas trenutna poslovna realnost prisiljava da maksimalno smanjimo trošak održavanja i uvođenja znanja o tehnologijama koje koristimo.

I što sada?

Nakon puno izazova u jednom heterogenom tehnološkom okruženju gdje se rješenja brzo pojavljuju a još brže nestaju, krajem prošle godine odlučili smo krenuti u jasnije profiliranje tehnologija, praksi i alata koje koristimo u tijeku isporuke kako bi podigli razinu kompetencija na odabranim područjima i omogućili svima da izraze svoju želju za istraživanjem, isprobavanje i općenito prčkanje po nečemu novome kroz otvorenu raspravu koja rezultira zajedničkim smjerom kretanja, tehnološkim radarom.

Inspirirani originalnim Thoughtworks radarom za naše potrebe smo pokrenuli proces izrade našeg organizacijskog radara. Tehnološki radar u našoj organizaciji predstavlja konsenzus oko smjera u kojem želimo ići u pogledu procesa, alata i tehnologija kreiran od strane developera, testera, scrum mastera, zapravo svih onih koji žele i mogu doprinijeti boljoj kvaliteti konačnog rezultata su uključeni u izradu radara. Radar se sastoji od 4 kategorije koje označavaju stav organizacije prema određenoj tehnologiji i određuju njihovu primjenjivost na postojećim i budućim projektima.

 • In-focus
 • Grupa za koju smatramo da je mainstream i da ju moramo koristiti u ovom trenutku
 • Incoming
 • Grupa za koju smatramo da je već dokazana i trebamo je uskoro početi koristiti
 • Should pilot
 • Grupa koju smatramo interesantnom, ali ju treba pilotirati izvan projekta ili na manje kritičnom projektu
 • Outgoing
 • Grupa koju smatramo zastarjelom i na kojoj ne treba započinjati nove projekte

Vrijednosti koje radar kroz navedene kategorije donosi u organizaciju su vidljive na više razina od svakodnevnog izbora tehnologija i komponenti u postojećim projektima do dugoročnih odluka kod izbora edukacija i ciljanog zapošljavanja novih developera. Radar omogućava da se cijela organizacija poravna u istom smjeru kako bi se na primjer uklonila mogućnost da se prodaju tehnologije koje ne znamo u zamjenu da nam se otvori mogućnost da definiranom smjer u kojem se razvijamo i pružimo našim korisnicima uslugu u područjima u kojima smo najbolji.

Radar sprječava Radar omogućava
 • Prodaju zastarjelih i nedovoljno u organizaciju usvojenih tehnologija
 • Korištenje nedokazanih tehnologija
 • Korištenje tehnologija bez adekvatne razine znanja
 • Korištenje tehnologija bez adekvatne podrške razvojnih alata
 • Divergiranje znanja i potrebu za pokrivanje različitih rješenja za iste probleme
 • Nominaciju novih tehnologija za uvođenje u organizaciju
 • Informaciju o razini kompetencija u pojedinom području
 • Planiranje zapošljavanja i edukacija sukladno trenutnim i budućim tehnološkim potrebama
 • Konvergiranje korištenih tehnologija
 • Smanjenje cijene održavanja znanja
 • Jednostavnu informaciju za non-tech ljude
 • Konstantnu evaluaciju tehnološkog smjera

Pošto radar?

Proces izrade radara ne troši puno vremena i za sve uključene je u principu jednostavan, dok za moderatore ipak ima malo više posla. Sastoji se od par koraka u koji su uključeni svi koji žele i mogu doprinijeti boljoj kvaliteti konačnog rezultata. Počinje s otvorenom anketom gdje svi mogu razvrstati bilo koje alate, tehnologije, procese koje im padnu na pamet u neku od prethodno definiranih kategorija prema svojem najboljem mišljenju. Anketu s obzirom na njenu jednostavnost provodimo preko besplatnog anketnog engine-a FluidSurveys što je sasvim zadovoljavajuće za naše potrebe.

Po ispunjavanju ankete moderatori sumiraju odgovore te odbacuju ekstreme i odgovore kod kojih je potrebna diskusija stavljaju na diskusiju poput više različitih alata za isti problem (npr. LESS/SASS) ili alata kod koji postoji jasno oprečno mišljenje u dijelu tima. Diskusije opet održavamo online preko Diigo grupa gdje formiramo više tema po jednu za svaku problematičnu stavku iz rezultata ankete, naravno diskusije se vode po hodnicima i pod pauzama i znaju se poprilično zahuktati. Kada moderatori zaključe da je dosta diskusija i treba donijeti odluke, odluka se donosi u korist rješenja za koje se odlučila većina i rješenje se svrstava na radar u odgovarajuću kategoriju.

Moderatori formiraju iz prikupljenih rezultat vizualan radar te se slaže priprema za print, naravno glavni cilj radara je da svima bude vizualno pomagalo kod odluka, tako smo i mi pripremili zadnji radar tijekom 7 mj. za drugu polovicu 2014 godine, gdje smo definirali i malo modificirali naše tehnološko usmjerenje iz H1 2014.

Kako to izgleda?

Prenošenje jasne poruke o našem smjeru je najveća vrijednost radara koje želimo maksimalno istaknuti kroz boje za svaku kategoriju i poziciju svake pojedine stavke u radaru. Naši radari su još uvijek work-in-progres kao i proces s kojim ih razvijamo, trenutna verzija radara ima lijevu stranu koja predstavlja jezike, frameworke, komponente i biblioteke, dok desna strana predstavlja alate, metodologije i tehnike. Raspored što spada u koju stranu radara nije uvijek lako odrediti te trenutno nemamo jasne odrednice što spada u koju kategoriju i tu će vjerojatno dolaziti do promjena dok ne ustalimo prakse oko toga.

Ovakvi radari pomažu nam u svakidašnjem odlučivanju, od odabira na čemu ćemo početi novi projekt danas do toga što ćemo nuditi korisnicima sutra, to nam je izvor za izbor što ćemo sljedeće pilotirati i što ćemo sljedeće uvrstiti u redovnu upotrebu. Važno je napomenuti da osim što nas ove kategorije usmjeravaju u budućem razvoju one sadrže i pravila za trenutno korištenje tehnologija koje usmjeravaju cijelu organizaciju svaki dan. Svaka kategorija određuje scope korištenja na kritičnim i ne-kritičnim projektima, 

 • In-focus
 • Grupa se može koristiti bez ograničenja na svim projektima
 • Incoming
 • Grupa se može koristiti na kritičnim i ne kritičnim projektima uz dopuštenje
 • Should pilot
 • Grupa se ne može koristiti na kritičnim projektima, samo u svrhu pilotiranja na manjim projektima
 • Outgoing
 • Grupa se ne može koristiti na niti jednom novom projektu

Više puta se postavilo pitanje što je s postojećim projektima koji nisu u skladu s trenutnim radarom, npr. projektima koji koriste tehnologije koje su u Outgoing kategoriji. Outgoing kategorija prvenstveno govori da ne želimo počinjati nove projekte na navedenim tehnologijama dok za postojeće projekte treba donijeti pametnu odluku uz evaluaciju kolika je cijena zadržavanja tehnologije u odnosu na cijenu zamjene tehnologije na projektu.

Što dalje?

Kreirali smo agilni lightweight proces s jednostavnim održavanjem na šesto mjesečnoj razini koji podržava znatiželju i usmjerava rezultate te znatiželje u koristi svih članova timova i organizacije. Postignutim smo uveli dodatnu vrijednost u organizaciju, ali s time nismo zadovoljni nego svaku iteraciju želimo nešto poboljšati, tako smo u ovoj iteraciji odlučili printati radare na velike formate i objesiti po uredu.

Za sljedeću iteraciju ćemo se početi pripremati krajem godine, a već sada razmišljamo u kojem smjeru trebamo krenuti i što moramo poboljšati. Gledamo kako olakšati proces izrade radara, kako da iskoristimo i prilagodimo neka rješenja za definiranje radara dostupnih na internetu poput https://github.com/bdargan/techradar, kako da uključimo detaljnija razmišljanja o razlozima zašto je određena tehnologija na određenom mjestu u radaru, s ciljem da donesemo što veću vrijednost organizaciji uz minimalni proces.

Popularne teme
.NET ABAP ADFS Agile Always On Anemic Model Angular automatsko generiranje dokumnetacije Azure Backbone benchmark BI BI projekti blog Bootstrap building people business inteligence Business Intelligence Change Chrome CI CITCON Claims compile Continuous Delivery continuous deployment Continuous Integration CSR d3js data data visualization Data visualization alati DDD dekompozicija dependency injection development dinamička forma dinamički parametri dinamički query distribuirani razvoj dokumentacija Domain-Driven design DOP društvena odgovornost edge-based video analytics Eliminating waste enkapsulacija enterprise razvoj softvera ERP ETL Excel FIORI Frontend funkionalna dokumentacija game Geopackage GPKG GIS Git Groovy heat map HICCUPS Hichert HTML IBCS interoperability invision IoT IPSO izvještavanje java JavaFX Javascript Jazz Build Engine JBE Jenkins jquery jqueryui jsfiddle JVM Kaizen Kanban king KING ICT Kingovci Knockout kvaliteta lambde leadership Lean legacy code M language Management Maven Metodologija microservices Microsoft mobile Mobility mockups moć monday game NetWeaver network nodejs oblikovni obrasci OGC OKR open source optimizacija organizacija organizacijska struktura OutOfMemoryError outsourcing overengineering paginacija Performance performanse PERT PMI PMP; Agile; Project management; Scrum; KING ICT; razvoj; metodologija podatkovni skup poslovna analiza pouzdanost Power BI Power Map Power Pivot Power Query Power View pretraga proces procjena Product Owner programming proizvod Project manager projektni plan radar Rational Team Concert razvoj tima refaktoriranje Release resize responsive charts REST retrospektiva Rich-Domain model Roko Roić rolling wave planning RTC SAP scale scatterplot chart Scrum scrum team scrum tim service boundaries single responsibility principle Single Sign-On smart metering SoapUI social responsibility softver Software software prototyping Software Testing Club Spring Boot SQL standard sustav videonadzora svg swagger tdd Team team building team development Team Foundation Server tech tehnologije terminski plan Testing tim timesheet timovi Toggl.com touch transakcijski nadzor tražilica underengineering unit testing Uspjeh Visual Studio vodstvo vodstvo leadership moć društvena odgovornost DOP social responsibility CSR vođenje projekata WBS Web workshops Zagreb STC

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Najnovije novosti iz ICT svijeta