Miroslav Levar
Autor:
Miroslav Levar

Arhitekt rješenja

KING ICT tehnološki radar H2 2017

Objavljujemo novo osvježeno izdanje KING ICT tehnološkog radara koji vrijedi za drugo polugodište 2017. godine. Osim novog izgleda dobili smo i tri nova radara: AnTe, DB i Platforme i metodologije.

Frontend

Uspjeli smo se riješiti velikog broja tehnologija koje su bile u „Outgoing“ fazi radara, a u „Outgoing“ su se pomaknuli: Sencha Touch, AngularJS 1, GWT, Jasmine, RequireJS i Babel. Uspješno smo pilotirali ReactJS te se on stoga pomaknuo u „Incoming“. D3.js i Knockout su se pomaknuli i ušli u „In focus“. Kako bi pokazali da pratimo trendove i idemo u korak s ostalim IT tvrtkama, nove tehnologije koje ćemo pilotirati su: React Native, ExtJS 6, VueJS, AngularJS 4.

OUTGOING

 

Sencha Touch

 

AngularJS 1

 

GWT

 

jQueryUI

 

Kendo UI

 

DevExpress

 

Jasmine

 

RequireJS

 

Node.js

 

Babel

 

DataTables Editor

SHOULD PILOT

 

React Native

 

ExtJS 6

 

VueJS

 

AngularJS 4

INCOMING

 

ReactJS

IN FOCUS

 

AngularJS 2

 

jQuery

 

D3.js

 

Bootstrap 3

 

Knockout

 

WPF

 

Bower

 

Java

Za razliku od prošlog radara, stanje je malo preglednije. Vaadin, MyBatis i Wildfly su se pomaknuli u „Outgoing“. Thymeleaf, Java FX 8 i Gradle su se pomaknuli u „In focus“, a od novih tehnologija stigla nam je Java 9 koja u potpunosti podržava HTTP 2.0.

OUTGOING

 

Vaadin

 

JSF

 

JSP

 

GWT

 

MyBatis

 

Struts

 

EJB

 

Java 7

 

WildFly

 

Ant

SHOULD PILOT

 

akka

INCOMING

 

Java 9

IN FOCUS

 

Java 8

 

Grails

 

Groovy

 

Hibernate

 

Thymeleaf

 

Liquibase

 

Spring Boot

 

Spring

 

Java FX 8

 

InteliJ IDEA

 

Gradle

 

Eclipse

 

Maven

 

STS

 

GGTS

 

Mule ESB

 

.NET

Tehnologije/alati kojih bi se htjeli riješiti i koji su se pomaknuli u „Outgoing“ su: SimpleInjector, Moq i VS 2013. Tehnologije/alati koji su napredovali na radaru i ušli u „In focus“ su: Fakes i  VS 2015 koji je zamijenio VS 2013. Od novih tehnologija/alata, u „Incoming“ je došao VS 2017 koji će polako zamijeniti VS 2015, a u „In focus“ Resharper koji služi za bolje pisanje programskog kôda, MassTransit, MVVM Light te Aspose.Cells za manipuliranje excel datotekama. Tehnologije koje bi rado vidjeli na našim projektima i koje su trenutno došle u „Should pilot“ su: Dapper koji je drugi najbrži ORM, SignalR pomoću kojega možemo razviti aplikacije koje rade u stvarnom vremenu (real-time), NServiceBus, neizostavljivi ASP.NET Core i FluentValidation.

OUTGOING

 

SimpleInjector

 

Njinject

 

EF 6.0-

 

.NET 4.5

 

Moq

 

ASMX

 

NHibernate

 

WebForms

 

ASP.NET MVC 5-

 

WinForms

 

KingICT.Framework

 

CodeSmith Generator

 

VS 2013

SHOULD PILOT

 

EF Core 2.0

EF Core 2.0

 

Dapper

 

SignalR

 

NServiceBus

 

F#

 

ASP.NET Core

 

FluentValidation

 

Xamarin

INCOMING

 

VS 2017

IN FOCUS

 

MassTransit

 

StructureMap

 

Log4Net

 

AutoMapper

 

WWF

 

ADO.NET

 

.NET 4.5+

 

Fakes

 

ASP.NET Web API 2

 

MS Unit

 

WPF

 

WCF

 

ASP.NET MVC 5

 

MVVM Light

 

EF 6.0+

 

Aspose.Cells

 

C#

 

Resharper

 

VS 2015

 

SSDT

 

AnTe

Mnogi će pomisliti da se svijet tehnologija u poslovnoj analizi i testiranju vrti malo manje munjevitom brzinom od onog programerskog (i dijelom će biti u pravu), ali unatoč tome svakodnevno se pojavljuju novi alati i metode za svaki od segmenata posla (od prikupljanja i raspisivanja zahtjeva, izrade mockupova, automatiziranog testiranja, timske kolaboracije, dokumentiranja itd.) pa je važno ne lutati i ne „svaštariti“ previše.

Alati koji su u „In focus“: SoapUI, JMeter i Selenium koji se koriste za testiranje, InVision app koji se pokazao kao odličan alat za izradu prototipa aplikacija i nezaobilazni Visio koji će vrlo vjerojatno jako dugo biti dio „In focus“ grupe.

OUTGOING

 

Pencil v2

 

PPT

SHOULD PILOT

 

Pencil v3

 

Balsamiq

 

SpecsForMVC

INCOMING

 

Affinity

 

Cucumber

 

SpecFlow

IN FOCUS

 

Visio

 

InVision app

 

SoapUI

 

JMeter

 

Selenium

 

Moqups

 

BPM

 

User stories

 

Automated web testing

 

Gherkin acc

 

DB

„Bazaški“ radar vrvi Microsoftovim platformama i alatima, ali može se naći za svakoga po nešto.

U „In focus“ grupi se nalaze dvije verzije MS SQL Servera, 2014 i 2016 i pripadajućih im alata SSRS, SSAS, SSIS. Također, nalazi se i Oracle 12c kao i PostgreSQL 9.6, dok Visual Studio 2015 služi za povezivanje s repozitorijem kôda.

U „Incoming“ grupi nalaze se Azure, ELK i Graph database.

„Should pilot“ grupa sadrži i SQL i noSQL baze podataka, od kojih bi izdvojili MS SQL Server 2017, MongoDB i PostgreSQL 10.

 

Platforme i metodologije

Na ovom radaru se vidi da se odmičemo od zastarjelih i neučinkovitih principa razvoja softvera te da naginjemo agilnom i učinkovitom razvoju. U „In focus“ grupi nam se nalazi Continuous Integration, Scrum, Kanban i Code Review kako bi kvaliteta kôda bila što veća. Od platformi koristimo TFS 2017, Git, Visual Studio Team Services, SoapUI, Selenium, Nexus, Fiddler i SonarQube.

U „Incoming“ grupi nam se nalaze odlični Jira proizvodi Confluence i Jira Software, Taiga i SwaggerUI. Od metodologija su tu pair programming, Continuous Delivery i neizostavni Domain Driven Design koji već neko vrijeme „guramo“ kao metodologiju koja bi trebala biti u centru našeg radara.

Od  platformi i metodologija koje bi rado vidjeli na našim projektima izdvojili bi Jira Helpdesk, Azure i Docker.

OUTGOING

 

TDD

 

Waterfall

 

Sharepoint

 

TFS 2015

 

RTC

 

CVS

 

King ICT Media Wiki

SHOULD PILOT

 

Async programming

 

Jira Helpdesk

 

MS Azure

 

Docker

 

Heroku

 

Go CD

 

HP Fortify

 

Chef

 

Puppet

 

Deployit

INCOMING

 

DDD

 

CD

 

Pair programming

 

Jira Confluence

 

Jira Software

 

Taiga

 

Swagger UI

IN FOCUS

 

CI

 

Code review

 

Scrum

 

Kanban

 

Nexus

 

Git

 

TFS 2017

 

SoapUI

 

Visual Studio Team Services

 

Selenium

 

SonarQube

 

Fiddler

 

 

Popularne teme
.NET ABAP ADFS Agile Always On Anemic Model Angular automatsko generiranje dokumnetacije Azure Backbone benchmark BI BI projekti blog Bootstrap building people business inteligence Business Intelligence Change Chrome CI CITCON Claims compile Continuous Delivery continuous deployment Continuous Integration CSR d3js data data visualization Data visualization alati DDD dekompozicija dependency injection development dinamička forma dinamički parametri dinamički query distribuirani razvoj dokumentacija Domain-Driven design DOP društvena odgovornost edge-based video analytics Eliminating waste enkapsulacija enterprise razvoj softvera ERP ETL Excel FIORI Frontend funkionalna dokumentacija game Geopackage GPKG GIS Git Groovy heat map HICCUPS Hichert HTML IBCS interoperability invision IoT IPSO izvještavanje java JavaFX Javascript Jazz Build Engine JBE Jenkins jquery jqueryui jsfiddle JVM Kaizen Kanban king KING ICT Kingovci Knockout kvaliteta lambde leadership Lean legacy code M language Management Maven Metodologija microservices Microsoft mobile Mobility mockups moć monday game NetWeaver network nodejs oblikovni obrasci OGC OKR open source optimizacija organizacija organizacijska struktura OutOfMemoryError outsourcing overengineering paginacija Performance performanse PERT PMI PMP; Agile; Project management; Scrum; KING ICT; razvoj; metodologija podatkovni skup poslovna analiza pouzdanost Power BI Power Map Power Pivot Power Query Power View pretraga proces procjena Product Owner programming proizvod Project manager projektni plan radar Rational Team Concert razvoj tima refaktoriranje Release resize responsive charts REST retrospektiva Rich-Domain model Roko Roić rolling wave planning RTC SAP scale scatterplot chart Scrum scrum team scrum tim service boundaries single responsibility principle Single Sign-On smart metering SoapUI social responsibility softver Software software prototyping Software Testing Club Spring Boot SQL standard sustav videonadzora svg swagger tdd Team team building team development Team Foundation Server tech tehnologije terminski plan Testing tim timesheet timovi Toggl.com touch transakcijski nadzor tražilica underengineering unit testing Uspjeh Visual Studio vodstvo vodstvo leadership moć društvena odgovornost DOP social responsibility CSR vođenje projekata WBS Web workshops Zagreb STC

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Najnovije novosti iz ICT svijeta