Roko Roić
Autor:
Roko Roić

Direktor softverskih isporuka

Kingovci: Alen, naš quarterback

King je kreativna zajednica mladih i obrazovanih ljudi. Ali ima kod nas i puno više zanimljivog od toga. Na KING ICT blogu predstavljamo naše kolege, koji uz posao uspješno pronalaze vrijeme za hobije. Radi se o, recimo, neobičnim hobijima koji pronalaze poveznicu s njihovim radnim mjestom.

Danas vam predstavljamo kolegu Alena, našeg poslovnog analitičara, a quarterbacka Zagreb Thundera 

Alene, predstavi nam se u kratkim crticama i objasni čime se to baviš u slobodno vrijeme. 

Pozdrav svima. Evo kao što si već napomenuo, radim u KING-u već skoro godinu i 4 mjeseca kao poslovni analitičar. Studirao sam ekonomiju na Zagrebačkom sveučilištu i završio smjer Menadžerske informatike. Što se tiče slobodnog vremena, hobi kojim ispunjavam svoje slobodno vrijeme je američki nogomet.

Opa, to i nije baš uobičajen sport kod nas. Kako i zašto si se odlučio početi baviti njime?

Pa iskreno, nisam se oduvijek bavio time. Još kao klinac bavio sam se borilačkim sportovima, pa sam se prebacio na rukomet i mali nogomet tijekom srednje škole, no onda mi je to nekako dosadilo. Počeo sam pratiti utakmice američkog nogometa putem web-a i jednostavno sam se navukao na taj sport. Kad mi je frend  javio da postoji klub u Zagrebu (Zagreb Thunder), odmah sam se odlučio prijaviti i vidjeti kako je to baviti se tim sportom i eto, već 10 godina sam u tome. Sedam godina sam aktivno igrao, dok sam zadnje tri proveo u trenerskim vodama. To je jednostavno moje utočište, mjesto u kojemu sam stekao prijatelje, gdje sam se razvio kao sportaš i kao osoba, gdje sam prošao kroz silan napor i ozljede koje su me još ojačale. To ne bih mijenjao ni za što.

Super, a gdje se u Zagrebu nalaze tereni za američki nogomet, gdje trenirate?

Snalazimo se, dosta je loša infrastruktura kod nas, pa se stalno selimo sa stadiona na stadion. Kad smo počinjali, prije desetak godina, trenirali smo na livadama jer članarinama jednostavno nismo mogli pokriti najam terena. Kasnije smo ipak uspjeli prikupiti sredstva, pa smo trenirali u Prečkom na nogometnom terenu, pa naposljetku na Maksimiru kod Dinamovih terena. Za trening nam nije potrebno puno toga - potreban je jedan nogometni teren s travom, dimenzija sličnih nogometnom igralištu, na kojemu se onda iscrtaju linije i postave stupovi na stative kao improvizirani golovi. No dosta je teško prikupiti novac bez potpore grada i lokalne uprave.

Kako po tebi izgleda današnja scena američkog nogometa u RH? 

Moram priznati kako je do prije neke  3 godine scena bila poprilično jaka, prvenstveno jer smo sudjelovali u CEFL ligi, za koju mogu reći da je poluprofesionalna, jer u njoj nastupaju brojni stranci (većinom Amerikanci sa sveučilišta) koji daju toj ligi jednu dimenziju više. Trenutno u RH i nije baš najbolja situacija za klubove američkog nogometa zbog financija. Trenutno postoje 3 kluba u RH koja se bave kontaktnom verzijom američkog nogometa, i dok je hrvatska liga na pauzi, zadnje tri godine, igra se regionalna liga Alpe-Adria i u njoj sudjeluju dva zagrebačka kluba povezano - Zagreb Patriots i Zagreb Raiders.

Koliko često se igraju utakmice, koliko traje sezona?

Pošto se radi o sezonskom sportu koji se igra pretežito u proljetnim mjesecima, treninzi nam počinju negdje krajem siječnja/početkom veljače, kako bi bili spremni za napore tijekom sezone koja započinje u ožujku. Sveukupno, odigra se 7 utakmica u sezoni, plus utakmice doigravanja (ovisi koliko daleko doguramo) i pripremne utakmice. 

Jesi li ikad igrao protiv „profesionalaca“?

Igrali smo u CEFL ligi protiv ekipa koje su u svojim redovima imale par američkih sveučilištaraca i koji su stvarno na jednoj višoj razini. Njihovi uvjeti u SAD-u po mnogočemu nadilaze naše profesionalne okvire. Svaki član ekipe tamo ima tretmane masaže prije i poslije utakmice, po par garnitura dresova, svu moguću opreme, detaljan scouting, dvoranu  i teretanu konstantno na raspolaganju, liječničku službu, saune, ledene komore za brži oporavak nakon napora, ma sve što možeš zamisliti…

Znači to je bilo jedno stvarno posebno iskustvo onda. Kad si spomenuo već opremu, gdje se ona nabavlja uopće i kolika je okvirna cijena? Možeš li sve nabaviti u Hrvatskoj?

Da, neprocjenjivo iskustvo. Onda tek vidiš koliko još trebaš raditi kako bi svoju igru podigao na još višu razinu. Što se opreme tiče, nabavlja se isključivo preko interneta, jer kod nas ne postoji specijaliziran dućan za opremu američkog nogometa. Mogu se pronaći eventualno dresovi ili majice za treninge. Najjeftiniji set opreme je nekih 250€, dok je standardni set oko 500€. No oprema se može koristiti nekoliko sezona, tako da nije tako skupo kako na prvu djeluje. :-)

Koje pozicije si sve igrao? Koja ti je najdraža?

Promijenio sam dosta pozicija, čisto radi neke stalne dinamike, a nekad i nužnosti :-). Igrao sam napad, najčešće pozicije quarterbacka i wide receivera. Teško je reći koja pozicija mi je draža. Wide receiver zahtjeva puno veću fizičku pripremu i to mi se sviđalo dok sam bio mlađi, dok quarterback više mora igrati glavom i razmišljati o 4-5 stvari odjednom - kako su svi suigrači posloženi, gdje se nalaze protivnički igrači koji te nastoje oboriti, gdje je slobodan čovjek, te donositi prave odluke u djeliću sekunde, što je također primjenjivo u poslu.

Američki nogomet slovi kao dosta grub sport. Jesi li imao kakve ozljede?

Jesam da, ozljede su jedan od glavnih razloga zašto sam se prestao aktivno baviti time. Nažalost kod nas u Hrvatskoj se za zdravstvenu skrb (oporavak) mora dosta dugo čekati, jer većina nije u mogućnosti platiti privatno liječenje. Na utakmici sam slomio bedrenu kost i imao 2 operacije. Trebalo mi je 8 mjeseci da se fizički oporavim i onda još nekih godinu i pol da se mentalno vratim i ponovno počnem igrati. Također, imam i manjih problema s koljenom kojeg bih morao operirati da se ponovno odlučim baviti ovim sportom na nekoj višoj razini. Inače mi ta bol ne smeta i sve normalno mogu obavljati. Tako da mogu reći kako su me ozljede ponukale na odluku da postanem trener i prenesem svoje stečeno znanje na mlađe generacije koje tek dolaze.

Možeš li povući paralelu između svoje trenutne poslovne pozicije i svog hobija?

Mislim da postoji vrlo snažna poveznica između američkog nogometa i posla kojeg obavljam. Sport nas iskušava na svim područjima života s kojima ćemo se susretati. Način razmišljanja, apsorbiranje i prijenos informacija, brza prilagodba, fizički aspekt, priprema, ovisnost o drugima. Sve to primjenjivo je i u poslu kojeg obavljam. Treninge bih mogao povezati s procesima u poduzeću. Tako i mi tamo imamo sastanke koji se odnose na analizu protivnika i vlastitih akcija, korigiranje pogrešnih kretnji na prijašnjim utakmicama, nešto slično kao sastanak u kojemu se analizira položaj tvrtke na tržištu, kako pristupiti pojedinom klijentu, kako unaprijediti svoje procese. 

Kao trener vodio sam napad, što je također predstavljalo popriličan izazov, kao i u poslu, jer se tamo susreće tim osoba (njih 30-ak) različitih karaktera, koje sam morao uskladiti, složiti i prilagoditi čitav plan rada kako bi na utakmici svi djelovali kao cjelina. Što se poveznice tiče, rekao bih da poziciju trenera mogu usporediti s pozicijom project managera u tvrtki, koji mora brinuti da sve dogovoreno prođe „ko po špagi“, odrediti prave ljude za pravu poziciju, dati im ključne informacije, analizirati protivnika (konkurenciju), što i trener također mora. Također, naglasio bih kako sam kroz sport naučio raditi s različitim osobnostima, kako kome pristupiti, kako komunicirati s njima, bolje kontrolirati svoje emocije, detaljnije analizirati situacije.  Naučio sam se disciplini, vrednovanju uspjeha, koordinaciji i komunikaciji među ljudima.

Kako pronađeš vrijeme za bavljenje hobijem?.

Pošto je američki nogomet kod nas sezonski sport, nastojim sve ostalo (osim posla naravno :-) ) staviti na čekanje i preraspodijeliti svoje obveze na ostatak godine, kako bih tih par mjeseci dok traju pripreme i sezona bio u potpunosti u tome. Motivacije mi nikad ne nedostaje i nikad mi nije problem žrtvovati vrijeme za nešto što me ispunjava i čini sretnim.

Hvala ti Alene na ovom razgovoru. Želim ti daljnje uspješno bavljenje američkom nogometom i uspješnu karijeru u Kingu!

Popularne teme
.NET ABAP ADFS Agile Always On Anemic Model Angular automatsko generiranje dokumnetacije Azure Backbone benchmark BI BI projekti blog Bootstrap building people business inteligence Business Intelligence Change Chrome CI CITCON Claims compile Continuous Delivery continuous deployment Continuous Integration CSR d3js data data visualization Data visualization alati DDD dekompozicija dependency injection development dinamička forma dinamički parametri dinamički query distribuirani razvoj dokumentacija Domain-Driven design DOP društvena odgovornost edge-based video analytics Eliminating waste enkapsulacija enterprise razvoj softvera ERP ETL Excel FIORI Frontend funkionalna dokumentacija game Geopackage GPKG GIS Git Groovy heat map HICCUPS Hichert HTML IBCS interoperability invision IoT IPSO izvještavanje java JavaFX Javascript Jazz Build Engine JBE Jenkins jquery jqueryui jsfiddle JVM Kaizen Kanban king KING ICT Kingovci Knockout kvaliteta lambde leadership Lean legacy code M language Management Maven Metodologija microservices Microsoft mobile Mobility mockups moć monday game NetWeaver network nodejs oblikovni obrasci OGC OKR open source optimizacija organizacija organizacijska struktura OutOfMemoryError outsourcing overengineering paginacija Performance performanse PERT PMI PMP; Agile; Project management; Scrum; KING ICT; razvoj; metodologija podatkovni skup poslovna analiza pouzdanost Power BI Power Map Power Pivot Power Query Power View pretraga proces procjena Product Owner programming proizvod Project manager projektni plan radar Rational Team Concert razvoj tima refaktoriranje Release resize responsive charts REST retrospektiva Rich-Domain model Roko Roić rolling wave planning RTC SAP scale scatterplot chart Scrum scrum team scrum tim service boundaries single responsibility principle Single Sign-On smart metering SoapUI social responsibility softver Software software prototyping Software Testing Club Spring Boot SQL standard sustav videonadzora svg swagger tdd Team team building team development Team Foundation Server tech tehnologije terminski plan Testing tim timesheet timovi Toggl.com touch transakcijski nadzor tražilica underengineering unit testing Uspjeh Visual Studio vodstvo vodstvo leadership moć društvena odgovornost DOP social responsibility CSR vođenje projekata WBS Web workshops Zagreb STC

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Najnovije novosti iz ICT svijeta