Vesna Opačak
Autor:
Vesna Opačak

Administrator baza podataka

Želite biti konkurentniji? Kako nam je pomogao Power BI?

„Treba li nekome uputiti upit za proizvod ili usluge, treba li povećati resurse, koliko smanjiti zalihe, gdje smanjiti troškove, hoćemo li klijentu odobriti popust…?“

Vjerojatno ste se kao menadžer ili netko tko donosi slične odluke, barem jednom našli u situaciji u kojoj treba donijeti ovakvu odluku, ali zbog manjka odgovarajućih alata niste imali prijeko potrebnu potporu zbog čega ste bili prisiljeni osloniti se na vlastitu intuiciju? Kako to promijeniti?

Čarobni štapić ili…?

Power BI kao informatičko rješenje osmišljeno je kako bi naprednim poslovnim korisnicima omogućilo brži i lakšu komunikaciju poslovnih poruka temeljenih na dostupnim podacima – iz internog DWH sustava ili javno dostupnim podacima (npr. vremenske prognoze), ali i u svom najljepšem obliku – mashupu podataka koji prezentiraju kompletnu sliku kombinirajući razne izvore podataka. 

Koraci u Power BI načinu rada su:

You can’t manage what you can’t measure. You can’t measure what you can’t describe” 
Robert Kaplan and David Norton, Authors of “The Balanced Scorecard”

Nova dimenzija izvještavanja

Na Gartnerovom magičnom kvadrantu usporedbe 2016. i 2017. godine, za poslovnu inteligenciju i analitičke platforme, se može vidjeti da je Microsoft desetu godinu za redom,  pozicioniran kao lider s jasnom vizijom i čvrsta konkurencija Tableau-u i Qlik-u. Power BI je jedan od Microsoftovih analitičkih alata koji ima najveći rast preuzimanja u segmentu samoposlužnih alata.

http://https://anibalg.files.wordpress.com/2017/02/gartner-magic-quadrant-for-bi-2017-vs-2016.png

Podatak da se nalazi unutar kvadranta Leaders, ima jasnu viziju i činjenica da Microsoft konstantno ulaže u njegov razvoj, je bio bitan razlog za implementaciju unutar naše firme (King ICT).

U našoj kompaniji se već duže vrijeme koristi Microsoft OLAP koji prikazuje podatke prikupljene iz više izvora (Tfs, CRM, SAP i drugih). Power BI je alat koji je bio cjenovno povoljan a svojim komponentama i mogućnostima je rješenje većine naših izazova. Omogućio nam je da na tako već uređene i agregirane podatke ostvarimo dodanu vrijednost.

Tradicionalni pristup koji je u našoj kompaniji dobro funkcionirao nadopunio je Samoposlužni BI sa svim svojim mogućnostima i dobili smo odličnu kombinaciju. 

Konkretni izazovi unutar naše kompanije

U razgovoru s članovima uprave i voditeljima projekata, zaključili smo da su dolje navedene stavke najproblematičnije i da bih se njihovim rješenjem doprinijelo kvaliteti postojećeg izvještavanja

1.    Centralizirati korištenje svih izvještaja iz svih dijelova regije

2.    Omogućiti brzu i jednostavnu izradu atraktivnih izvještaja

3.    Pojednostaviti dovođenja internih podataka u korelaciju s podatcima iz vanjskih izvora

4.    Omogućiti pregled izvještaja na mobilnim uređajima

Misao vodilja prilikom implementacije Power BI je bila:

The goal is to turn data into information, and information into insight.
Carly Fiorina, Former CEO of HP

Centralizirati korištenje svih izvještaja iz svih dijelova regije

Power BI alat je u cloudu, a bitnim izvještajima možete pristupiti bilo kad i s bilo koje lokacije. Ako je neka od vizualizacija s dashboarda povezana s izvorom podataka u stvarnom vremenu ona se ažurira trenutno i uvijek prikazuje posljednje podatke, čime je pristup informacijama pravovremen i neometan. Microsoft je za sredinu 2017. godine najavio novost da će rješenje biti moguće i „on-premisses“ verziji u sklopu Power BI premium licence. Ovo je veliki korak naprijed budući da veliki broj korisnika, pa tako i u našoj kompaniji, inzistira upravo na korištenju takvog načina rada za analizu osjetljivih financijskih podataka.

Omogućiti brzu i jednostavnu izradu atraktivnih izvještaja

Ne umanjujući vrijednost Excela kao alata, poveznicu između velike količine podataka ipak lakše uvidjeti putem grafičkih prikaza. Power BI omogućuje filtriranje, isticanje i razvrstavanje vizualno prikazanih podataka. Korisnici manje vremena troše na formatiranje podataka, te lakše mogu dobiti vizualni uvid u podatke i vezu među njima a manje vremena potrošiti na formatiranje podataka, čime se puno brže dolazi do rješenja poslovnih problema. Tako smo zamijenili tablični način prikaza, u intuitivni i interaktivni alat koji je prilagođen korisniku a da je proces izrade istih brz i jednostavan. 


Pojednostaviti dovođenja internih podataka u korelaciju s podatcima iz vanjskih izvora

Mogućnost da se u par klikova spojimo na vanjski izvor i dovedemo u korelaciju naše podatke s vanjskim nam je dala ideju. Spojili smo se na javno dostupni Excel javne nabave, ministarstva za kojeg smo već imali projekte u našem portfelju. ETL-om smo učitali i izdvojili njihove stavke iz Excela koje su naše područje djelovanja  te ih mapirali na naše i tako dobili informaciju o tome koliko iz budžeta, za pojedinu stavku, raspolažu. Zahvaljući ovom smo uvidjeli što im još možemo ponuditi da povećamo naš opseg projekata unutar njihovog budžeta.

Omogućiti pregled izvještaja na mobilnim uređajima

Power BI Mobile, mobilna aplikacija koja služi za pregled i dijeljenje sadržaja objavljenog putem Power BI Service-a, je bila rješenje pregleda na mobilnim uređajima. Notifikacije smo postavili na više izvještaja ali jedan primjer su zalihe za koje smo odredili da ukoliko ukupni iznos proizvoda na zalihama bude iznad određene brojke šalje mail i u tom trenutku poduzimamo mjere za smanjivanje zaliha. Aplikacija je omogućila da korisnici, koji jako puno vremena provode na sastancima kod klijenata, u bilo kojem trenutku mogu vidjeti trenutno stanje njima bitnih izvještaja i na osnovu stvarnih podataka donijeti odluke.

Uz navedene izazove koje smo riješili u navedenim primjerima dobili smo i dodatni niz mogućnosti: upit prirodnim jezikom, podrška za R jezik, mogućnost objave na javnom webu i druge.

Konkurentniji ili ne?

Da bi izvještavanje jasnije i efikasnije komuniciralo ono što je bitno, trebalo bi imati presjek ove tri komponente: 

Budući da smo imali dvije komponente (Story i Data) od tri, Power BI je omogućio treću (Visual) komponentu za izvještavanje u našoj kompaniji.

Navedeni nam je omogućio brz i lagan pristup podacima, otkrivanje podataka i istraživanje, uvid s bilo kojeg uređaja i suradnju unutar organizacije. Obavijesti su omogućile rano otkrivanje rizika. Centralizacija je umanjila količinu pogrešaka uzrokovanih ljudskom nepažnjom i  omogućila točno i pouzdano korištenje izvještajnog sustava iz cijele regije a korelacijom podataka s vanjskim izvorima smo uvidjeli prilike te na vrijeme reagirali i postigli prednost u odnosu na naše konkurente. 

Popularne teme
.NET ABAP ADFS Agile Always On Anemic Model Angular automatsko generiranje dokumnetacije Azure Backbone benchmark BI BI projekti blog Bootstrap building people business inteligence Business Intelligence Change Chrome CI CITCON Claims compile Continuous Delivery continuous deployment Continuous Integration CSR d3js data data visualization Data visualization alati DDD dekompozicija dependency injection development dinamička forma dinamički parametri dinamički query distribuirani razvoj dokumentacija Domain-Driven design DOP društvena odgovornost edge-based video analytics Eliminating waste enkapsulacija enterprise razvoj softvera ERP ETL Excel FIORI Frontend funkionalna dokumentacija game Geopackage GPKG GIS Git Groovy heat map HICCUPS Hichert HTML IBCS interoperability invision IoT IPSO izvještavanje java JavaFX Javascript Jazz Build Engine JBE Jenkins jquery jqueryui jsfiddle JVM Kaizen Kanban king KING ICT Kingovci Knockout kvaliteta lambde leadership Lean legacy code M language Management Maven Metodologija microservices Microsoft mobile Mobility mockups moć monday game NetWeaver network nodejs oblikovni obrasci OGC OKR open source optimizacija organizacija organizacijska struktura OutOfMemoryError outsourcing overengineering paginacija Performance performanse PERT PMI PMP; Agile; Project management; Scrum; KING ICT; razvoj; metodologija podatkovni skup poslovna analiza pouzdanost Power BI Power Map Power Pivot Power Query Power View pretraga proces procjena Product Owner programming proizvod Project manager projektni plan radar Rational Team Concert razvoj tima refaktoriranje Release resize responsive charts REST retrospektiva Rich-Domain model Roko Roić rolling wave planning RTC SAP scale scatterplot chart Scrum scrum team scrum tim service boundaries single responsibility principle Single Sign-On smart metering SoapUI social responsibility softver Software software prototyping Software Testing Club Spring Boot SQL standard sustav videonadzora svg swagger tdd Team team building team development Team Foundation Server tech tehnologije terminski plan Testing tim timesheet timovi Toggl.com touch transakcijski nadzor tražilica underengineering unit testing Uspjeh Visual Studio vodstvo vodstvo leadership moć društvena odgovornost DOP social responsibility CSR vođenje projekata WBS Web workshops Zagreb STC

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Najnovije novosti iz ICT svijeta